Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Νέο κυβερνητικό σχέδιο για εξόντωση των καναλιών (και των εργαζομένων τους)

Νέο κυβερνητικό σχέδιο για εξόντωση των καναλιών (και των εργαζομένων τους)


Σχέδιο για νέο τέλος που θα εκτοξεύσει στο 80% την έμμεση φορολογία για τα κανάλια
Την κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέσω ρύθμισης για -ένα ακόμα- "τέλος εκπομπής" προωθεί η κυβέρνηση, οδηγώντας τον τηλεοπτικό κλάδο σε νέο αδιέξοδο και αφήνοντας χώρο μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς ή ευννοούμενους.  

Πρόκειται για μια ακόμα πολιτική η οποία θυμίζει -ακόμα, μετά από τρία σχεδόν χρόνια εξουσίας- "μαθητευόμενους μάγους" και θα έχει καταλυτικές συνέπειες στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των τηλεοπτικών σταθμών και κατ επέκταση στην απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων -όσων απομείνουν- στον κλάδο.

Μετά την περιβόητη "αδειοδότηση με δημοπρασία" που κατέρρευσε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και το "κυνήγι μαγισσών κατά της διαπλοκής" που παραλίγο να οδηγήσει στην ανεργία περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, τα κυβερνητικά στελέχη ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά, με την πρόθεση επιβολής... διπλού τέλος εκπομπής.

 Συγκεκριμένα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει τροπολογία για να επιβάλλει τέλος εκπομπής στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega, E-TV, Μακεδονία TV και ΑΡΤ TV) συνολικού ύψους 25 εκατ ευρώ το χρόνο. Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν να έχουν λογική, παρά ταύτα μόνο έτσι δεν είναι.

Αν αυτό ισχύσει, η έμμεση φορολογία για τα κανάλια θα αγγίξει το 80% (φορολογίες, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, τέλη, τέλος συχνοτήτων κλπ) πράγμα που όπως γίνεται κατανοητό, καθιστά τη λειτουργία τους, ουσιαστικά αδύνατη.

Το κράτος έχει ήδη εισπράξει από το "τέλος εκπομπής" (χρήση συχνοτήτων) το ποσό που του αναλογεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο προσδιορίστηκε με διαδικασία δημοπρασίας μετά από διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (ΕΕΤΤ).

Έτσι τα κανάλια (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) πληρώνουν για την εκπομπή τους (για τη χρήση της συχνότητας που ανήκει στο κράτος) το τέλος που τους αναλογεί καθώς καταβάλλουν μηνιαίο τίμημα στον ψηφιακό πάροχο (την Digea), ο οποίος, έχει προ-καταβάλλει το τέλος αυτό στο δημόσιο.

Φόρος στο φόρο ακόμα και για τα ...Συνταγματικά δικαιώματα
Με το νέο τέλος που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, ουσιαστικά ζητείται από τα κανάλια να πληρώσουν για να εξασκήσουν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο "δικαίωμα-υποχρεώση" της λειτουργίας των ΜΜΕ και της ενημέρωσης των πολιτών.

Πρόκειται για μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς για μια ακόμη φορά, αν αυτό τελικά ισχύσει, η χώρα μας θα γίνει το μοναδικό παράδειγμα χώρας παγκοσμίως -συμπεριλαμβανονμένης και της Βόρειας Κορέας- όπου τα ΜΜΕ πληρώνουν για να εκπέμπουν το περιεχόμενο που παράγουν και όχι μόνο για τη χρήση της συχνότητας... 

Κυβερνητικά ...πείσματα;
Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, η οποία ωστόσο έχει αρχίσει να κινείται στο όριο της γελειότητας καθώς λαμβάνει χαρακτηριστικά προσωπικού χαρακτήρα, κινείται πέρα από κάθε έννοια ομαλής επιχειρηματικής λειτουργίας της οποιασδήποτε αγοράς και θυμίζει περισσότερο συμπεριφορά "κακομαθημένου παιδιού που του πήραν το κουλούρι" (που δεν του ανήκει κιόλας, καθώς το περιεχόμενο ανήκει στους παραγωγούς του).


Δυστυχώς το ενδεχόμενο να πληρώσουν το τίμημα αυτής της κόντρας (όπως έγινε με το mega, το ΔΟΛ και παραλίγο να γίνει και με το Star, τον Alpha, το Ε, το Μακεδονία και τα άλλα κανάλια που δεν μπήκαν στην παράνοια των 75 εκατ ευρώ της ακυρωθείσας από το ΣτΕ δημοπρασίας) είναι ορατό για μια ακόμη φορά.

Το σχέδιο...
Σύμφωνα με το κυβερνητικό "σχέδιο"(;) κατά το μεταβατικό διάστημα -μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ- με τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, δημόσιο θα εισπράξει έσοδα από την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών για τα έτη 2015 και 2016.
Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν το τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων στον ψηφιακό πάροχο ήδη από το 2014.


Πηγή:  mediacell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου