Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ Ερώτηση για τη συνολική επανεξέταση των νόμων που καλύπτουν το σύνολο των φόρων και των τελών των αλιέωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
Ερώτηση για τη συνολική επανεξέταση των νόμων που καλύπτουν το σύνολο των φόρων και των τελών των αλιέων

Να επανεξετάσει το σύνολο των φόρων και των τελών που αφορούν τους αλιείς και να διευκρινίσει μία σειρά διαδικασίες που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλούν τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Τζαμακλής, με στόχο να διασαφηνιστούν πλήρως οι διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των επαγγελματιών.
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως οι επαναλαμβανόμενες μεταβολές του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, που υπεβλήθησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει με τα απόνερά τους σωρεία προβλημάτων και στον κλάδο της αλιείας. Έτσι, καθίσταται περισσότερο από αναγκαία μία συνολική εξέταση και απεικόνιση των νόμων που καλύπτουν τη φορολόγηση των αλιέων και που αφορά όχι μία φορολογία (πχ εισοδήματος), αλλά ουσιαστικά το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου, το σύνολο των φόρων και των τελών που τους αφορούν.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι:
- Υπάρχει αντιγνωμία σχετικά με την αρμοδιότητα φορολόγησης των αλιέων και πολλοί παράκτιοι αλιείς περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Πλοίων.
- Η περισσότεροι αλιείς δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών μέχρι δώδεκα μέτρα μεταξύ καθέτων με συμπλοιοκτησία, ενώ το 2014 δεν ήταν υπόχρεοι σε τέλος επιτηδεύματος (ΠΟΛ 1206/2014), πλέον καλούνται να το καταβάλλουν.
- Υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια εφοδίων των σκαφών τους, λόγω κατάργησης της απαλλαγής που είχαν από τον ΦΠΑ.
- Διαπιστώθηκε διχογνωμία σχετικά με το φορολογικό καθεστώς (φορολογίας εισοδήματος), στο οποίο υπάγονται οι αλιείς.
- Δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι αλιείς υπάγονται σε ποιο καθεστώς ΦΠΑ και τι ισχύει αναφορικά με την τήρηση βιβλίων εκ μέρους τους, ποια παραστατικά θα πρέπει να εκδίδουν και αν μπορούν να κάνουν χρήση POS.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον κ. Υπουργό Οικονομικών 
………………..

Θέμα: «Συνολική εξέταση των νόμων που καλύπτουν το σύνολο των φόρων και των τελών των αλιέων».

Η αλιεία αποτελεί  για την χώρα μας έναν από τους βασικότερους παραγωγικούς κλάδους. Δυστυχώς όμως, οι επαναλαμβανόμενες μεταβολές του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, που επεβλήθησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει με τα απόνερά τους, σωρεία προβλημάτων και στον κλάδο της αλιείας.

Είναι πέρα από αναγκαία μια συνολική εξέταση και απεικόνιση των νόμων που καλύπτουν τη φορολόγηση των αλιέων και που αφορά όχι μία φορολογία (π.χ. εισοδήματος), αλλά ουσιαστικά το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου, το σύνολο των φόρων και των τελών που τους αφορούν.

Επειδή υπάρχει αντιγνωμία σχετικά με την αρμοδιότητα φορολόγησης των αλιέων και πολλοί παράκτιοι αλιείς περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Πλοίων.

Επειδή η πλειοψηφία των αλιέων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών μέχρι 12 μέτρα μεταξύ καθέτων με συμπλοιοκτησία, ενώ το 2014 δεν ήταν υπόχρεοι σε τέλος επιτηδεύματος (ΠΟΛ 1206/2014), πλέον καλούνται να το καταβάλλουν.

Επειδή, σύμφωνα με διαμαρτυρίες των ίδιων των αλιέων, υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια εφοδίων των σκαφών τους, λόγω κατάργησης της απαλλαγής που είχαν από τον ΦΠΑ.

Επειδή κατά την περσινή περίοδο υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος διαπιστώθηκε τόσο από λογιστές όσο και από αλιείς ότι υπήρχε εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης διχογνωμία σχετικά με το φορολογικό καθεστώς (φορολογίας εισοδήματος) στο οποίο υπάγονται οι αλιείς.

Επειδή δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι αλιείς υπάγονται σε ποιο καθεστώς ΦΠΑ και τί ισχύει αναφορικά με την τήρηση βιβλίων εκ μέρους τους, ποια παραστατικά θα πρέπει να εκδίδουν και αν μπορούν να κάνουν χρήση POS.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να επανεξετάσει το σύνολο των φόρων και των τελών που αφορούν τους αλιείς  και να διευκρινίσει μια σειρά διαδικασίες που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός τους, προκειμένου να διασαφηνιστούν πλήρως οι διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου