Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτική και Προσκυνηματική Εκδρομή νέων της Ι. Μ. Κίτρους στα Βήματα του Αποστόλου ΠαύλουΕκπαιδευτική και Προσκυνηματική Εκδρομή νέων
της Ι. Μ. Κίτρους στα Βήματα του Αποστόλου ΠαύλουΤο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ομάδα νέων από Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή- προσκύνημα στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 35 νέοι, απόφοιτοι λυκείου, φοιτητές και εργαζόμενοι, όλοι τους μέλη της Σύναξης Νέων που λειτουργεί στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Λόφου, ενώ της εκδρομής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον Πρεσβ. Γεώργιο Βέτσο, Υπεύθυνο Νεότητας στην Αρχιερατική Περιφέρεια Πέτρας.
Το πρόγραμμα άρχισε από τη Βέροια, περιλαμβάνοντας προσκύνημα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ξενάγηση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Τους νέους καλωσόρισε ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, οποίος τους δεξιώθηκε και έδωσε αναμνηστικά δώρα και έντυπα. Στη συνέχεια, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον Απόστολο Παύλο, με φροντίδα του Αρχιμ. Ναθαναήλ Καραγέργου. Μεγάλη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας, που πρόσφατα αναστηλώθηκε μετά από 586 χρόνια εγκατάλειψης. Οι νέοι εντυπωσιάστηκαν από την επιβλητικότητα της Βασιλικής, την αναστήλωση και τη συντήρηση των τοιχογραφιών.
Επόμενος σταθμός της εκδρομής υπήρξε ο Κολινδρός, όπου κατέληγε στα ρωμαϊκά χρόνια η αρχαία εμπορική οδός, γνωστή ως Βεροιόστρατα, οδό την οποία ακολούθησε και ο Απόστολος Παύλος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του.
Τους νέους ξενάγησε ο Πρωτοπρ. Χρήστος Παπαϊωάννου, ενώ παρετέθη αποκρεάτικη τράπεζα με φροντίδα του Πρωτοπρ. Παναγιώτη Τιμαμόπουλου. Ακολούθησε ο αναστάσιμος εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού. Τους νέους υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν εγκάρδια η Καθηγουμένη Γερόντισσα Ειρήνη και οι αδελφές της Ιεράς Μονής.
Η εκδρομή κατέληξε στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας (αρχαίο Κίτρος), αφού πέρασε από το Αιγίνιο και τη Μεθώνη, οικισμούς που συνδέονται με τη διέλευση και το κήρυγμα του Αποστόλου των Εθνών. Στην Αρχαία Πύδνα οι νέοι ξεναγήθηκαν στον χώρο του λιμανιού απ’ όπου απέπλευσε ο Απόστολος Παύλος, συνεχίζοντας το ταξίδι του προς την Αθήνα. Επίσης, επισκέφθηκαν το επισκοπικό συγκρότημα  και την παλαιοχριστιανική βασιλική, που συνδέεται με το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.
Να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία και προσωπική επιστασία του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, στον Λόφο λειτουργεί από πέρυσι μηνιαία Σύναξη Νέων, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες νέοι τόσο από τον Λόφο, όσο και από χωριά της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πέτρας, όπως Ράχη, Φωτεινά κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου