Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ανησυχία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές πρόβειου

Ανησυχία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές πρόβειου

 
Στην βουλή το θέμα της κατακόρυφης πτώσης που έφερε στο φως η Agrenda.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος», σημειώνουν οι βουλευτές, τονίζοντας, παράλληλα, ότι: «πλέον  η τιμή παραγωγού για το πρόβειο σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ/λίτρο, όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οικονομικών


ΘΕΜΑ: Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου  γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη Φέτα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Πλέον  η τιμή παραγωγού για το πρόβειο σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ/λίτρο, όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου.

Είναι δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε δραματική αύξηση της παραγωγής η οποία θα δικαιολογούσε την πτώση της τιμής, αντίθετα υπήρξε μείωση. Τα βασικά επιχειρήματα από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών αναφέρονται σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, μείωση των εξαγωγών, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και μείωση της τιμής του εισαγόμενου γάλακτος! Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, γίνεται λόγος για κατακόρυφη αύξηση της  παράνομης εισαγωγής πρόβειου γάλακτος, κυρίως από χώρες της βαλκανικής, το οποίο μεταποιείται ως ελληνικό.

Το θέμα, πέραν της επίδρασης του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μείζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωικής προέλευσης της χώρας μας, τη Φέτα.

Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας  όπως αυτέςκαθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8 Β) είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για τηνπαρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας,Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου καιαπό φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες καιπροσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες εξόδου της χώρας από την κρίση.

Επειδή η φέτα κινδυνεύει κυρίως από δράσεις και παραλήψεις στο στάδιο της παραγωγής και λιγότερο από γεγονότα στο στάδιο της εμπορίας ή διεθνείς συμφωνίες.

Επειδή η χώρα στερείται ενός αξιόπιστου συστήματος τήρησης ισοζυγίου γάλακτος, ελέγχων και ποινών.

Επειδή το στάδιο της μεταποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος συγκεντρώνει αρκετά ολιγοπωλιακά  χαρακτηριστικά.  

Επειδή παρατηρείται  εκτεταμένη νοθεία σε όλα τα στάδια παραγωγής της φέτας, από το στάβλο έως το χώρο εστίασης.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση;

Προτίθεστε να υιοθετήσετε τη χρήσημεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βράντζα Παναγιώτα
Ακριώτης Γεώργιος
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Δημαράς Γεώργιος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Θελερίτη Μαρία
Θεόδωρος Παραστατίδης
Θεωνάς Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Καββαδία  Αννέτα
Καραγιάννης Ιωάννης
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μανιός Νικόλαος
Μαντάς Χρήστος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μουσταφά
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γιώργος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Α. Νικόλαος
ΠαπαφιλίππουΓιώργος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα  Ελισσάβετ-Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφύλλου Μαρία


 agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου