Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Το “δώρο” του Ζάεφ στον Τσίπρα, για να προκηρύξει εκλογές… όποτε τον συμφέρει


Το “δώρο” του Ζάεφ στον Τσίπρα, για να προκηρύξει εκλογές… όποτε τον συμφέρει


Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Το “σκοτεινό 1993”, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανετράπη, μέσω της Αποστασίας, άγαρμπα και βιαίως από την εξουσία, ο Αμερικανός Ουόρεν Κρίστοφερ ήταν εκείνος που είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις, μαζί με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Σήμερα, 25 χρόνια μετά, τη σκυτάλη πήρε ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποκαλύψει τον οδικό χάρτη για τις πρόωρες εκλογές… στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες όποτε εκτιμά ότι τον συμφέρει.
Όσα είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη δημόσια τηλεόραση, προσφέρουν άφθονο υλικό για ανάλυση, στον απόηχο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας, τόσο του ιδίου όσο και του Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Εκείνο ωστόσο στο οποίο μπορούσε να σταθούμε περισσότερο είναι η… προσυνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και προφανώς και με τον αμερικανικό παράγοντα, για να μην… ζοριστεί ο Αλέξης Τσίπρας, και να διεξάγει εκλογές σε χρόνο που θα του επιτρέπει να αμφισβητήσει στην κάλπη τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.
Η εξέλιξη αυτή φυσικά ήταν απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη. Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας… προθυμοποιήθηκε να λήξει μια ιστορική εκκρεμότητα τριών δεκαετιών, διευκολύνοντας τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν προφανές ότι, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες θα του ανταπέδιδαν τη χάρη.
Μένει να δούμε στην πράξη, δηλαδή στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, πόσες… χάρες θα του κάνουν ακόμη, και πόσο θα τον πριμοδοτήσουν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου