Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Για πάρτι διαρκείας στο γάλα μιλούν οι κτηνοτρόφοι

Για πάρτι διαρκείας στο γάλα μιλούν οι κτηνοτρόφοι


Αυστηρότερες ποινές για τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΕΛΓΟ Δήμητρα ότι το 2017 δεν υπέβαλαν «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος», ζητά με επιστολή της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην ίδια επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Νίκος Παλάσκας, τονίζεται ότι παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των Θεσσαλών κτηνοτρόφων προς τον υπουργό τελικά αποδεικνύεται η «πλήρης ανυπαρξία ελέγχων» καθώς επίσης ότι «για έναν ολόκληρο χρόνο 24 επιχειρήσεις έκαναν πάρτι με ότι γάλα αυτοί εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν και εσείς σήμερα ενάμιση χρόνο μετά ανακαλύψατε ότι δεν έχουν δηλώσει καθόλου ποσότητες γάλακτος».
Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν στην επιστολή τους ότι υπάρχει τρομερή καθυστέρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Εμείς ήμασταν που φωνάζαμε πριν το Πάσχα για την εντατικοποίηση των ελέγχων και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα τώρα θυμήθηκε να κάνει ελέγχους και βρήκε μόνο 730 ξένα αμνοερίφια που έγιναν “ελληνικά” και έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα. Το θέμα κ. Αποστόλου είναι να γίνονται οι έλεγχοι πριν από το Πάσχα και όχι τρεις μήνες μετά πιάσαμε έναν και τον στείλαμε στον εισαγγελέα απλά και μόνο για να δικαιολογήσουμε ότι κάνουμε ελέγχους. Και εδώ πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενημερώνουν και να ελέγχουν το σύστημα «Άρτεμις» για να έχουμε αποτελέσματα και όσοι δεν το κάνουν να έχουν τις παραπάνω επιπτώσεις».
Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλία:
Κ. Υπουργέ μετά από τρεις επιστολές που σας είχαμε στείλει και ζητούσαμε στοιχεία για τους ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα δεν πήραμε καμία απάντηση με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια να είναι καταστροφικές για τον έλληνα αιγοπροβατοτρόφο. Και ενώ εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει στο παρελθόν δημόσια ότι έλεγχοι γίνονται έρχεται ο ίδιος ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα να σας διαψεύσει και να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας για την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων.
Πιο συγκεκριμένα μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ Δήμητρα στις 12-7-2018 υπήρξε ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό τύπο στην οποία αναφέρεται ότι :
1) Επέβαλε πρόστιμο σε σαράντα μία (41) επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για μέρος ή όλο το έτος 2017.


2) Εισηγείται την αποστολή πίνακα είκοσι τεσσάρων (24) επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος στη Δ/νση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ 2711Β). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δήλωσαν, ως όφειλαν στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/& γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2017.
Που ήταν κ. Αποστόλου ο ΕΛΓΟ Δήμητρα όλο το 2017 και γιατί οι 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος για έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν πάρτι με ότι γάλα αυτοί εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν και εσείς σήμερα ενάμιση χρόνο μετά ανακαλύψατε ότι δεν έχουν δηλώσει καθόλου ποσότητες γάλακτος;
Σύμφωνα με τον νόμο θα τους επιβληθεί ένα πρόστιμο της τάξεως του 5% μέγιστο της αξίας του γάλακτος  που διακίνησαν αν καταφέρετε και βρείτε πόσο γάλα αυτοί διακίνησαν. Σε διαφορετική περίπτωση θα την γλυτώσουν με ένα μικρό πρόστιμο την ίδια στιγμή που καταστρέφεται ένας ολόκληρος κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. Σας ρωτάμε ευθέως :
Α) Είχαν αυτές οι εταιρείες την υποχρέωση της υποβολής «Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος» και γιατί δεν τους ανακαλύψατε μετά τον πρώτο, τον δεύτερο, τον τρίτο μήνα του 2017;
Β) Γιατί ο ΕΛΓΟ Δήμητρα δεν κινήθηκε εναντίον τους εντός του 2017 όπου σας παραθέσαμε το πρόβλημα με δύο επιστολές για να μπορέσουμε να σώσουμε τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και έκανε τα στραβά μάτια;
Γ) Τώρα που ο ΕΛΓΟ Δήμητρα εισηγείται προς εσάς στο Υπουργείο την επιβολή κυρώσεων τι προτίθεστε να κάνετε;
Εμείς ως Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας θεωρούμε:
  • ότι εταιρείες που διακινούν, εμπορεύονται και εξεργάζονται αιγοπρόβειο γάλα και δεν έχουν δηλώσει τις ποσότητες γάλακτος στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών αυτόματα να κλείνουν.
  • Να μεγαλώσουν τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν δηλώσει ποσότητες γάλακτος πέρα του μήνα σε ποσοστό επί του τζίρου αυτόματα μετά τον πρώτο μήνα.
  • Να δημοσιεύονται τα ονόματα των εταιρειών που δεν καταθέτουν «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος».
Τλος αφήσαμε τελευταίο το θέμα με τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων όπου και εδώ υπάρχει τρομερή καθυστέρηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς ήμασταν που φωνάζαμε πριν το Πάσχα για την εντατικοποίηση των ελέγχων και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα τώρα θυμήθηκε να κάνει ελέγχους και βρήκε μόνο 730 ξένα αμνοερίφια που έγιναν «ελληνικά» και έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα. Το θέμα κ. Αποστόλου είναι να γίνονται οι έλεγχοι πριν από το Πάσχα και όχι τρεις μήνες μετά πιάσαμε έναν και τον στείλαμε στον εισαγγελέα απλά και μόνο για να δικαιολογήσουμε ότι κάνουμε ελέγχους. Και εδώ πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενημερώνουν και να ελέγχουν το σύστημα «Άρτεμις» για να έχουμε αποτελέσματα και όσοι δεν το κάνουν να έχουν τις παραπάνω επιπτώσεις.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας θέλετε στο επάγγελμα κ. Αποστόλου γι’ αυτό σταματήστε τις παραπλανητικές δηλώσεις, αλλάξτε την νομοθεσία, βάλτε αυστηρές ποινές  και κάντε ελέγχους τώρα. Δεν είναι καιρός για λόγια παρά μόνο για πράξεις.
                         
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Παλάσκας Νικόλαος

 Πηγή: Agronews|

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα;

ASDFASDASDASDASDASDASDASDAS.jpg
Το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθώο; Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.

Όμως, η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ για τα καταναλωτικά προϊόντα επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας.

Θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη αν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη - μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το σολάριουμ πρέπει να πληροί τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).

Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές. Επίσης, η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη - μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

•    Από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.

•    Από ανθρώπους με κρεατοελιές.

•    Από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

•    Από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

•    Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.

•    Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Στυτική δυσλειτουργία: Δείκτης υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου;

stitiki_dislitourgia.jpg
Νέος παράγοντας ανίχνευσης της ύπαρξης καρδιαγγειακής νόσου είναι η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Vascular Medicine. Όπως διαπιστώθηκε, είναι ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” που θα μπορούσε να σώσει ζωές, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Η στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης ικανής για σεξουαλική πράξη στύσης, είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη κατάσταση μεταξύ των ανδρών σε όλο τον κόσμο. Παρότι είναι συχνότερη η εμφάνισή της σε προχωρημένες ηλικίες, το 10% των ανδρών κάτω των 40 ετών πάσχει απ’ αυτήν. Σταδιακή αύξηση του ποσοστού αυτού παρατηρείται όσο οι άνδρες μεγαλώνουν. Έτσι, προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετωπίζει το 15% του  ανδρικού πληθυσμού που βρίσκεται μεταξύ 40-49 ετών, το 30% των ανδρών μεταξύ 50-59 ετών, το 40% εκείνων που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους και το 50-90%  των ανδρών άνω των 70 ετών» , μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.
Τα αίτιά της είναι οργανικά και ψυχολογικά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας σε νεαρά άτομα οι παράγοντες που κρύβονται πίσω από την πάθηση είναι ψυχολογικοί, ενώ με την πάροδο του χρόνου ενοχοποιούνται οργανικά προβλήματα. Το 70% περίπου αυτών οφείλονται σε βλάβη των αγγείων που προμηθεύουν με αίμα το πέος, ώστε να επιτευχθεί μια ικανή στύση. Η λήψη φαρμάκων, προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις, ορμονικά ή νευρολογικά προβλήματα και κακώσεις είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο 30%.
Η καρδιαγγειακή νόσος περιλαμβάνει πολλά προβλήματα, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση, δηλαδή με την εναπόθεση πλακών χοληστερίνης στις αρτηρίες. Η συσσώρευσή τους στα τοιχώματα των αρτηριών δυσκολεύει την ομαλή ροή του αίματος, με κίνδυνο τον σχηματισμό θρόμβων, οι οποίοι μπορεί να σταματήσουν τη ροή και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η συσχέτιση στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Οι παράγοντες κινδύνου και των δύο παθήσεων είναι κοινοί και περιλαμβάνουν την ηλικία, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τον διαβήτη, όπως άλλωστε παρόμοιοι είναι και πολλοί μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη τόσο της στυτικής δυσλειτουργίας όσο και της καρδιαγγειακής νόσου.
Η έγκαιρη ανίχνευση της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να παροτρύνει τους ασθενείς να αλλάξουν συγκεκριμένες, επιβλαβείς συνήθειες που λειτουργούν επιβαρυντικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες του να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέτοιοι τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η σωστή διατροφή και άσκηση στο μέτρο που ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, σημαντικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως οι στατίνες. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα προστατεύοντας από την αθηροσκλήρωση.
«Ίδια είναι και η θεραπεία των ασθενών με αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία και έγκειται στην εξάλειψη των παραγόντων που βλάπτουν τα αγγεία και τη λήψη φαρμάκων που διαστέλλουν τα αγγεία του πέους. Όμως, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι δραστική σε όλους τους ασθενείς, αλλά κυρίως δεν καταπολεμά την αιτία του προβλήματος αλλά το σύμπτωμα αφού δεν δημιουργούνται νέα υγιή αγγεία στο πέος. Επιλογή για κάποιους ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση, με τα όποια ρίσκα τη συνοδεύουν. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εφαρμόζεται μια επαναστατική ανώδυνη μέθοδος θεραπείας που στοχεύει στη δημιουργία νέων αγγείων με τη χρήση κρουστικών κυμάτων που εφαρμόζεται απευθείας πάνω στο πέος. Έτσι καταπολεμάται το αίτιο και όχι μόνο το σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι μια απολύτως ανώδυνη θεραπεία που δεν απαιτεί αναισθησία, ούτε έχει παρενέργειες. Μετά την ολοκλήρωσή της οι ασθενείς ξαναβρίσκουν την αυθόρμητη διέγερση και τη φυσική σεξουαλική ζωή τους», τονίζει ο Δρ. Κατσένης.
Οι δόκτορες Chukwuemeka Osondu (Baptist Health South Florida), Bryan Vo (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα), Ehimen Aneni (Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai) και οι συνεργάτες τους πρότειναν την καθιέρωση της στυτικής δυσλειτουργίας ως απλό και αποτελεσματικό δείκτη της υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου. Υπέθεσαν ότι η μέτρηση  της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να είναι ένα απλό αποτελεσματικό εργαλείο διαστρωμάτωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 28 μελετών οι οποίες εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και των μετρήσεων  καρδιαγγειακής νόσου αρχικού σταδίου. Από τα ευρήματά τους διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με την εξασθενημένη ενδοθηλιακή λειτουργία (μετρούμενη με ενδοθήλιο-εξαρτώμενη αγγειοδιαστολή μέσω υπερηχογραφήματος brachial flow-mediated dilation, έναν δείκτη της ικανότητας των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν) που αποτελεί ένα αρχικό σύμπτωμα της ανάπτυξης αγγειακών νόσων. Επιπλέον, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η στυτική δυσλειτουργία συσχετίστηκε με αυξημένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας (carotid intimal medial thickness - carotid IMT), ένα αρχικό σύμπτωμα της αθηροσκλήρωσης.
Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι νέοι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ύπαρξης υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου και θα επωφεληθούν από την υποβολή τους σε εξετάσεις για τη διερεύνησή της.
«Η παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας που διαφορετικά δεν θα έκαναν εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των αγγείων τους, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να τους στοιχίσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέφονται και οι συμβουλές των ουρολόγων, για την προστασία των ασθενών τους», καταλήγει ο Δρ. Κατσένης.

KATSENIS_NIKOLAOS.jpg
ΚΑΤΣΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Η διάγνωση μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης δεν είναι το ...τέλος του κόσμου

 i-diagnosi-mias-sovaris-xronias-pathisis-den-einai-to-telos-tou-kosmou_2.jpg
Ποιος και με ποιο τρόπο πρέπει να ανακοινώνει στον ασθενή ότι πάσχει από ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα; Τι είναι με απλά λόγια η ενσυναίσθηση την οποία ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια και πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί στη σχέση γιατρού ασθενούς; Πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς το άκουσμα της διάγνωσης μια σοβαρής χρόνιας πάθησης; Υπάρχουν στάδια στις αντιδράσεις τους; Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να στηρίξουμε έναν ασθενή που είτε είναι συγγενής είτε φίλος μας;
Η κυρία Χριστίνα Καραπάνου, Ψυχολόγος Υγείας Phd, CIPD, Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Διαπιστευμένη Μεσολαβήτρια, προσπάθησε με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται να εκφράσει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την άποψη της πάνω σε αυτά τα ερωτήματα.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Πρωτόκολλο στην ανακοίνωση δυσάρεστων νέων. Επίσης οι επιστήμονες υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στις ιατρικές σχολές, δεν εισπράττουν την ανάλογη εκπαίδευση η οποία σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, είναι μέρος του εκπαιδευτικού curiculum της ιατρικής σχολής» αναφέρει η κ. Καραπάνου.
Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι επιστήμονες βασίζονται στα δικά τους επικοινωνιακά κριτήρια και μοτίβα, και ανακοινώνουν τα νέα στους ασθενείς τους βασιζόμενοι στην εμπειρία τους και στο δείκτη ενσυναίσθησης που διαθέτουν προσωπικά, χωρίς να υπάρχει ένα επικοινωνιακό πλαίσιο που θα προστατεύει τον ασθενή από τις όποιες συναισθηματικές αντιδράσεις ή και ακόμα και το σοκ της διάγνωσης. 
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος, η εκπαίδευση και η δυνατότητα να γίνει μια ορθά δομημένη επικοινωνία της χρονιότητας, των δυσκολιών αλλά και της προσφοράς ελπίδας και δόμησης θεραπευτικού πλάνου. Ο ασθενής αμέσως μετά τη διάγνωση του παίρνει απλά οδηγίες εξετάσεων ή κάποιες συνταγές προς υλοποίηση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο ασθενής αξίζει ένα σύγχρονο τρόπο ανακοίνωσης του προβλήματος του, συνεργασίας και συμβουλευτικής υποστήριξης.
Η ενσυναίσθηση που ζητούν οι ασθενείς από τους γιατρούς
Πρέπει να γίνει πλέον κατανοητό ότι οι ασθενείς αναζητούν ενσυναίσθηση από τους γιατρούς τους και οι επιστήμονες υγείας αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο αυτήν την ανάγκη. «Η ενσυναίσθηση, ο συναισθηματικός συντονισμός των ιατρών, δηλαδή, με τους ασθενείς τους, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τον γνωστικό στόχο της κατανόησης των συναισθημάτων των ασθενών, καθώς αυτό έχει σημαντική συμβολή στη δόμηση της θεραπευτικής συμμαχίας και της συμπάθειας από πλευράς του ασθενούς προς τον θεράποντα ιατρό του» επισημαίνει η κ. Καραπάνου και εξηγεί ότι αφενός, οι γιατροί επιδιώκουν την απόσπαση και επιδιώκουν να φροντίζουν αξιόπιστα όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους συναισθήματα. Ωστόσο, οι ασθενείς επιθυμούν μια γνήσια ενσυναίσθηση από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και της μακρόχρονης σχέσης μαζί τους.
Εκτός του τομέα της ιατρικής, η ενσυναίσθηση είναι, όπως μας λέει, ένας ουσιαστικά συναισθηματικός τρόπος κατανόησης. Περιλαμβάνει τη μετακίνηση από τη θέση μας στις εμπειρίες κάποιου άλλου. Μια ηγετική ομάδα από την Εταιρεία Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής στον Καναδά ορίζει την ενσυναίσθηση ως "την πράξη της ορθής αναγνώρισης της συναισθηματικής κατάστασης ενός άλλου χωρίς να μπαίνει στο πρόβλημα ο ιατρός και να επηρεάζεται συναισθηματικά", προσθέτει η κ. Καραπάνου.
Η ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά πολύτιμη καθώς η αντίδραση των ασθενών στη διάγνωση εξαρτάται από πολλές δυναμικές, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αρχικά από τη σχέση που ξεκινά με τον ιατρό και το επικοινωνιακό του προφίλ. Από την προσωπικότητα του ασθενούς και τον τρόπο που ερμηνεύει τις δυσάρεστες πληροφορίες και από το μοτίβο και τις στρατηγικές αντιμετώπισης που έχει το άτομο διαμορφώσει μέσα από την πορεία της ζωής του και την κοινωνική του μάθηση».
Πώς αντιδρούν οι ασθενείς μετά τη διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης
Οι τρεις βασικές στρατηγικές αντιμετώπισης από την πλευρά του ασθενούς είναι:
ΕΠΙΘΕΣΗ: Με αντίδραση βασισμένη στο θυμό και συνεχή αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών. Επίσκεψη σε πολλούς γιατρούς. Λεπτομερή ενασχόληση με διαγνώσεις. Προβολές προβλημάτων σε άτομα κι έντονη αντιδραστικότητα.
ΑΠΟΦΥΓΗ: Αντιδράσεις όπως καθυστέρηση εξετάσεων ή επίσκεψης στον ιατρό, μη συμμόρφωση στην αγωγή. Αποφυγή σκέψης κι επεξεργασίας του τρόπου αντιμετώπισης της ασθένειας και συγκάλυψη της αντίδρασης πιθανότατα με κάποια "συνήθεια" ή συμπεριφορά η οποία κι εκτονώνει την ένταση (πχ υπερφαγικά επεισόδια, χρήση ουσιών, ενασχόληση με δραστηριότητες "ανεβαστικές" και οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει το άτομο από τη σκέψη ή τη διαχείριση του προβλήματος). Τα άτομα πολλές φορές από την υπερβολική συσσώρευση κάνουν συναισθηματικές εκρήξεις ή λειτουργούν αυτοκαταστροφικά.
ΠΑΓΩΜΑ: Παντελής αποστασιοποίηση από το πρόβλημα συνεχίζοντας τη ζωή του ο ασθενής σαν να μη συνέβη τίποτα. Είναι μια επικίνδυνη αντίδραση η οποία επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις τόσο για τον ίδιο αλλά και για τον περίγυρο του.
«Κοινωνικά μπορούμε να ενισχύσουμε την αντίδραση των ασθενών μέσα από πολλές πρακτικές όπως: Αφύπνιση (κι όχι απλή πληροφόρηση) και καλλιέργεια ενεργητικού και θετικού προβληματισμού. Εκλογίκευση κι αποδοχή των αντιδράσεων και δράση κατά του στιγματισμού. Οργάνωση ομάδων παρηγορητικής φροντίδας και συμβουλευτικής στην περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις κατηγορίες χρόνιων παθήσεων με ομάδες επιστημόνων υγείας και ψυχικής υγείας και νοσηλευτές», προτείνει η κ. Καραπάνου.
Όμως ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να στηρίξουμε έναν ασθενή που είτε είναι συγγενής είτε φίλος μας;
«Η συμπόνια είναι η αυτόματη αντίδραση των οικείων κι από μόνη της είναι άκρως θεραπευτική κι απαραίτητη», εξηγεί στο Πρακτορείο η κ. Καραπάνου, επισημαίνοντας παράλληλα: «Η καταπίεση του ασθενούς και η μόχλευση του να υιοθετήσει τρόπο ζωής και αντίδραση που εμείς εξ ιδίων κρίνουμε σωστότερη είναι μέγα λάθος. Συμβάλει πολύ στην συναισθηματική του κατάπτωση και στην ενίσχυση της μειονεκτικότητας του».
Η ενημέρωση του κοινού για μια ασθένεια , για τις πιθανές αντιδράσεις που έχουν οι ασθενείς, η κατανόηση του πόσο επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής τους, των ίδιων αλλά και των φροντιστών τους και η υιοθέτηση μιας όχι αντιδραστικής στάσης, αλλά στάσης «αντιμετώπισης», δημιουργεί μια ισορροπημένη στρατηγική στο μαραθώνιο που λέγεται διαχείριση ασθένειας, τονίζει η ίδια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και απο τις ασθένειες που μεταδίδουν

f1e44925c9d0c96592496972f2a40457.jpg
Εκτός από την ανεπιθύμητη φαγούρα τα κουνούπια που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κρύβονται πίσω από την μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ελονοσία.
«Τα κουνούπια πολλές φορές είναι ενδιάμεσοι φορείς διάφορων μεταδοτικών νοσημάτων, δηλαδή τσιμπάνε κάποιον ο οποίος είναι μολυσμένος και το ίδιο κουνούπι τσιμπάει κάποιον άλλο και έτσι μεταδίδεται το μικρόβιο ή ο ιός στο άτομο το οποίο τσιμπάει. Υπάρχουν μερικές λοιμώδεις νόσοι οι οποίες είναι χαρακτηριστικά μεταδιδόμενες με αυτόν τον τρόπο, όπως είναι η ελονοσία», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Αθανάσιος Σκουτέλης.
 Όπως λέει: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μεταδοθεί και να μην ξεχνάμε ότι η ελονοσία θέριζε στην Ελλάδα, ιδίως στη νότια Ελλάδα περίπου πριν τον πόλεμο. Μετά την αποξήρανση της λίμνης Κοπαΐδας, που ήταν μεγάλο επίτευγμα, σχεδόν εξαφανίστηκε η ελονοσία στην περιοχή. Που σημαίνει ότι όταν εξαφανιστούν οι φορείς εξαφανίζονται και μερικές από τις ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται με τα κουνούπια. Γι αυτό και τώρα τελευταία υπάρχουν θύλακες ελονοσίας σε μερικές περιοχές της χώρας, όπως επίσης υπάρχουν και μερικές καινούργιες μεταδιδόμενες νόσοι, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, αρκετά κρούσματα του οποίου έχουν παρατηρηθεί. Βέβαια, κατά κανόνα είναι καλοήθης νόσος εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα. Σπάνιο μεν, τα νούμερα δεν είναι τόσο ψηλά αλλά υπάρχουν».
Ο πιο καλός τρόπος αντιμετώπισης μια που δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουτέλης είναι η εξαφάνιση των ενδιάμεσων φορέων δηλαδή των κουνουπιών. «Δηλαδή το πρόγραμμα μιας καλής απεντόμωσης όσον αφορά τα κουνούπια είναι πολύ βασικό για την εξέλιξη αυτών των νόσων. Πρέπει η απεντόμωση να γίνεται έγκαιρα δηλαδή πριν από την εμφάνιση του καλοκαιριού για να εξολοθρευτούν αυτοί οι δυνητικοί φορείς των ιών ή των παρασίτων».
 Ένα άλλο παράδειγμα, όπως λέει ο κ. Σκουτέλης είναι ο ιός Τσικουνγκούγια ο οποίος δεν είναι πολύ συχνός στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά υπήρχαν μερικά κρούσματα παλιότερα και ουσιαστικά οφειλόταν σε κουνούπια τα οποία φώλιαζαν σε παλιά λάστιχα αυτοκινήτων που ήταν εγκαταλελειμμένα και είχαν κρατήσει λίγο νερό κι αυτό καθιστούσε δύσκολο να εντοπιστούν και να γίνει ψεκασμός.
Αναφορικά με τα συμπτώματα που πρέπει να θεωρηθούν ανησυχητικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας λέει: «Κυρίως τοπικές αντιδράσεις, όπως είναι ένα ερύθημα ή πυρετός, μπορεί να προκύψουν από ένα τσίμπημα. Ο πυρετός δεν εμφανίζεται αμέσως μετά το τσίμπημα, χρειάζεται κάποιος χρόνος επώασης αλλά σαν ιστορικό πρέπει να το αναφέρουμε στο γιατρό, ότι δηλαδή ήμασταν σε περιοχή όπου υπάρχουν κουνούπια ή ότι μας τσίμπησαν κουνούπια. Δεν σημαίνει φυσικά ότι κάθε φορά που θα μας τσιμπάει ένα κουνούπι θα μας μεταδίδει κάποια αρρώστια. Επειδή όμως ξέρουμε πώς μεταδίδονται κάποιες λοιμώδεις νόσοι καλό θα είναι να αποφεύγουμε να μας τσιμπάνε κουνούπια ή να φροντίζουμε να μην υπάρχουν κουνούπια στην περιοχή».
Προσοχή στον κήπο
Τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια από το σούρουπο έως την αυγή σε θαμνώδεις περιοχές και κοντά σε λιμνάζοντα νερά. «Μια σημαντική αιτία που τα κουνούπια γίνονται περισσότερα στους κήπους ή στις βεράντες είναι η ύπαρξη στάσιμων νερών. Γι αυτό το λόγο, ειδικά αν έχουμε γκαζόν, προσέχουμε να μην λιμνάζει το νερό. Στη βεράντα, να αδειάζουμε το νερό από τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες. Έτσι, περιορίζουμε τα κουνούπια, ενώ με τη χρήση συγκεκριμένων φυτών, τα απωθούμε» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γεωπόνος Νίκος Θυμάκης.
Συγκεκριμένα, λέει, «από τα αρωματικά φυτά, αυτά που απωθούν κουνούπια είναι ο Βασιλικός, το Μελισσόχορτο, η Μέντα και η Αρμπαρόρριζα. Τα 3 πρώτα θέλουν νερό κάθε μέρα, αλλά επαναλαμβάνουμε, προσέχουμε να μην ενροκρατεί το μέρος». Ένα άλλο φυτό που απωθεί τα κουνούπια είναι ο κατηφές, με την άσχημη μυρωδιά του. «Τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε σιτρονέλλα, μη λησμονήσουμε να την βάλουμε σε ευήλια θέση», επισημαίνει ο κ. Θυμάκης.
Φυσική θωράκιση στο σπίτι σας
Εκτός από τα εντομοκτόνα χώρου και τα εντομοαπωθητικά σώματος τα οποία πωλούνται στο εμπόριο, μπορεί κανείς να δημιουργήσει αντικουνουπική προστασία στο σπίτι του και στο σώμα του χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά. Η μίξη του ελαίου του ευκαλύπτου που έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες με έλαιο λεμονιού αποτελεί ένα από τα παραδείγματα. Μπορεί κανείς να το απλώσει στο σώμα του χωρίς να φοβάται παρενέργειες. Ίδιες ιδιότητες έχει και το έλαιο της μέντας το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα ή να ψεκαστεί στο χώρο. Η έντονη μυρωδιά του σκόρδου, το καθιστά επίσης ένα πρώτης τάξης φυσικό εντομοαπωθητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο σώμα είτε στο χώρο. Αρκεί πρώτα να βραστεί λιωμένο σε νερό.

Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος ταυτόχρονα σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας

Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος ταυτόχρονα σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας

  Κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας, όπως διευκρινίζεται σε απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια».Μετά τη σύσταση και τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όλοι οι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί ασφάλισης ασθένειας, που αναφέρονται στο άρθρο 53 του ν. 4387/2016 (Α, 85), εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε έναν κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ.
Στον ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν οι ακόλουθοι οργανισμοί ασφάλισης ασθένειας: Τομέας Υγείας και Περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ, Υγειονομική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ, Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος και Λογαριασμός Υγείας των Μελών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Οι ανωτέρω νοούνται ως φορείς ασθένειας, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 3 του ν. 3232/2004 (Α, 48),το οποίο συμπλήρωσε το άρθρο 14 του ν. δ/τος 4277/1962 (Α, 191).
Συνεπώς, οι άμεσα ασφαλισμένοι (εξ ιδίου δικαιώματος) και οι συνταξιούχοι- από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου -που, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, υπάγονταν στους ανωτέρω φορείς, μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 εξακολουθούν να υπάγονται στους φορείς αυτούς για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, εξαιρούμενοι από την καταβολή εισφοράς στον ΕΦΚΑ- ως μισθωτοί ή ως μη μισθωτοί -για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι οι ανωτέρω φορείς δεν έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ για παροχές σε είδος και για παροχές σε χρήμα από τον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που οι άμεσα ασφαλισμένοι (εξ ιδίου δικαιώματος) και οι συνταξιούχοι- από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου -υπάγονται συγχρόνως στον ΕΦΚΑ και σε φορέα, κλάδο, τομέα ή λογαριασμό ασθένειας μη εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ, έχουν δικαίωμα επιλογής του φορέα που επιθυμούν να ασφαλιστούν.

Πρώτη συζήτηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ


Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα εξέτασε το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, αποτυπώθηκαν σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, τα θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος που ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων. Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.
Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις κομματικές πηγές.
Ήδη από τις 21 Αυγούστου και μετά -σημείωναν οι ίδιες πηγές- όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019, κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα θα αποτυπωθεί στην Κ.Ε. του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Πιθανότατα να συνεδριάσει για το ίδιο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η Βάπτιση της μικρής Δήμητρας στην Ιερά Μονή Αγίας Άννης

Η Βάπτιση της μικρής Δήμητρας στην Ιερά Μονή Αγίας Άννης

 


Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 βάπτισαν το τέταρτο  τους παιδάκι, στην Ιερά Μονή Αγίας Άννης στον Κολινδρό Πιερίας  ο Ανέστης και η Άννα Κομψελίδου, 
 Νονός της μικρής ήταν ο Ξενοφών Σαλούκας.
Σας ευχόμαστε να σας ζήσει η μικρή  Δήμητρα, και ο νονός πάντα άξιος.
Photo Hasapetis

Δήμος Κατερίνης: Αίτηση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


Δήμος Κατερίνης: Αίτηση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Σάββας Χιονίδης: «[…] Βήμα βήμα με στόχο και σχέδιο και με γνώμονα την διασφάλιση του συμφέροντος των δημοτών συνεχίζουμε τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες μας, για έναν δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον»

Στον συνολικό σχεδιασμό του δήμου Κατερίνης να μετατραπεί σταδιακά σε μια βιώσιμη ενεργειακά πόλη, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα συντονισμένων δράσεων διαχρονικά, όπως οι βιοκλιματικές αναπλάσεις, τα βιοκλιματικά σχολεία, η αντικατάσταση ενεργοβόρων φωτιστικών στον δημοτικό φωτισμό κ.α. εντάσσεται η αίτηση χρηματοδότησης στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, που υποβλήθηκε από τον Δήμο Κατερίνης για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου, συνολικής επιφάνειας 2510 τ.μ.
Ειδικότερα, η αίτηση υποβλήθηκε στον άξονα προτεραιότητας: «Υποστήριξη μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Η σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας (ποσοστό κατά τουλάχιστον 75% σύμφωνα με τη μελέτη) και των εκπομπών του CO² και αντίστοιχα η αισθητή μείωση του λειτουργικού κόστους, αναμένεται να επιτευχθούν από τις προγραμματισμένες «πράσινες» παρεμβάσεις στο δημαρχιακό μέγαρο.
Πέρα όμως από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται  και η εξασφάλιση για τους εργαζόμενους και τους πολίτες καλύτερων συνθηκών λειτουργίας των χώρων.
«Κάθε επέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης, η οποία υλοποιείται με τη χρήση νέων δομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των οποίων η κατασκευή εμπεριέχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνιστά μια καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Βήμα βήμα με στόχο και σχέδιο και με γνώμονα την διασφάλιση του συμφέροντος των δημοτών συνεχίζουμε τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες μας, για έναν δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον» τονίζει σχετικά σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Αναλυτικότερα, για την αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου επιλέγονται επεμβάσεις τόσο στο κέλυφός του, όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής εργασίες:
Αναβάθμιση του κελύφους με:
           θερμομόνωση των κατακόρυφων δομικών στοιχείων με σύστημα εσωτερικής μόνωσης με κατασκευή εσωτερικής επένδυσης με μεταλλικό σκελετό εντός των οποίων τοποθετείται πετροβάμβακας πάχους 100mm η οποία εσωτερικά φέρει διπλή γυψοσανίδα.
           θερμομόνωση των οροφών εσωτερικά με ισόπεδη ψευδοροφή από γυψοσανίδες και μονωτικό υλικό πετροβάμβακα 100mm,
           θερμομόνωση των δαπέδων σε εξωτερικό περιβάλλον με σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης με πλάκες γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης πάχους 80mm.
           η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, θερμομονωτικά με χαμηλή θερμοπερατότητα σε συνδυασμό με υαλοπίνακες ενεργειακούς, σημαντικά χαμηλής θερμοπερατότητας.
           εγκατάσταση κινητών σκιάστρων στην νότια και ανατολική όψη του κτηρίου

Αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με εγκατάσταση:

           συστήματος ψύξης θέρμανση VRV ή VRF που θα καλύπτει και τις ανάγκες του κτηρίου σε ψύξη και θέρμανση. Εγκατάσταση στο δώμα του κτηρίου εξωτερικών μονάδων κλιματισμού VRV, χαμηλού θορύβου σε συνδυασμό με αντίστοιχες εσωτερικές μονάδες στους χώρους των γραφείων γραφείων.
           συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας τουλάχιστον 73% και προκλιματισμό του εισερχόμενου αέρα. Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την μονάδα εξαερισμού της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου.
           κεντρικής κλιματιστικής μονάδας στο δώμα του κτηρίου, αντικαθιστώντας τις υφιστάμενες, για τις ανάγκες της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου σε θέρμανση – ψύξη και αερισμό. 
           φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED μειώνοντας δραστικά την καταναλισκόμενη στο κτήριο ηλεκτρική ισχύ.
           κεντρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του κτηρίου (BMS, KNX κλπ)
           φωτοβολταϊκών και σύνδεση με net-metering για κάλυψη τμήματος της καταναλισκόμενης ισχύος

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.850.000 ευρώ με Φ.Π.Α., θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις που αφορούν τα Δημόσια και Δημοτικά Έργα, ενώ η  χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΕΣΠΑ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι, παράλληλα με το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχιακού κτιρίου, προχωρά μεταξύ άλλων και η βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου, στην οποία το φυτικό δυναμικό διατηρείται και προστατεύεται, ενώ ταυτόχρονα το πράσινο ενισχύεται με  τη φύτευση  νέων δέντρων, χλοοτάπητα και ανθώνων, που συνδέονται αρμονικά με το υπάρχον πράσινο της πλατείας.


Λευκές νύχτες και περί άλλων γελοιοτήτων ο λόγος

Λευκές νύχτες και περί άλλων γελοιοτήτων ο λόγος

Οδεύουμε στον ένατο χρόνο της κρίσης, που έχει ρημάξει και συρρικνώσει τα εισοδήματα των πολιτών και οι ευφάνταστοι ντόπιοι μιμητές του παγκόσμιου καταναλωτισμού μας εξασφαλίζουν μέρες ή νύχτες κατανάλωσης που, δήθεν, τονώνουν την αγορά και ενισχύουν τα εισοδήματα των εμπόρων που έχουν πάρει τον κατήφορο.
Είχαμε τις black Fridays, είχαμε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τώρα μας ήρθαν και οι λευκές νύχτες. Και ενώ μας τα παρουσιάζουν σαν εμπνευσμένα δώρα προς τον πολίτη και τον μικρομεσαίο έμπορο, αυτά αποσκοπούν στην πραγματικότητα στην συρρίκνωση της μικρομεσαίας δραστηριότητας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει απέναντι στα θηρία της αγοράς αλλά και στην εργασιακή καταπίεση και τελικά εξοικείωση των εργαζομένων με τα νέα φιλελεύθερα μοντέλα που θέλουν επταήμερη εργασία, ελαστικές μορφές εργασίας, συμπιεσμένα εισοδήματα, ανασφάλιστη εργασία και εργασιακό φόβο.
Απέναντι σε αυτές τις αμερικανιές θα πούμε το αυτονόητο. Η κατανάλωση δεν αυξάνεται από επιπλέον μέρες ή νύχτες απλήρωτης εργασίας. Η κατανάλωση αυξάνεται με το προστατευμένο εισόδημα του εργαζόμενου, την χαμηλή φορολογία, την αύξηση της εθνικής παραγωγής, τον συντονισμό και την οργανωμένη βοήθεια της πολιτείας σε κρίσιμα επί μέρους ζητήματα.
Είναι βέβαιο πως καμία κατανάλωση δεν μπορεί να στηριχτεί από μια κοινωνία που κάθε μέρα καθίσταται όλο και πιο φτωχή. Με μνημόνια και πλαίσια ΟΟΣΑ η εργασιακές συνθήκες θα επιδεινώνονται και η κατανάλωση θα φθίνει, όση «χαρά» καταναλωτική και όσες εμπορικές «γιορτές» και να μας προσφέρουν.


--


Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211

Λαμπρές εκδηλώσεις για την 83η ΔΕΘ ετοιμάζει το ΕΕΘ

Λαμπρές εκδηλώσεις για την 83η ΔΕΘ ετοιμάζει το ΕΕΘ
 
Αναλυτική συζήτηση για τις εκδηλώσεις που προετοιμάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έκανε χτες, κατά τη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Θ.
Πρόθεση του είναι, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, να διοργανώσει μία σειρά λαμπρών ομιλιών, διαλέξεων και  συζητήσεων που θα αποτελέσουν ορόσημα για τη Θεσσαλονίκη και τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!
"Το Επιμελητήριο μας δεν ξεχνά ποτέ πως, πέρα από φορέας εκπροσώπησης των συναδέλφων μας είναι και ένας σημαντικός κοινωνικός φορέας, που ενδιαφέρεται για τις προοπτικές της περιοχής μας. Έτσι, προχωρούμε στη διοργάνωση πολύ ενδιαφερόντων εκδηλώσεων προκειμένου να συμβάλουμε στο να ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση για δύο σοβαρότατους τομείς. Θα δουλέψουμε σκληρά ώστε αυτές οι εκδηλώσεις να έχουν μεγάλη επιτυχία και φυσικά θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που είναι κάθε χρόνο το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός για την περιοχή μας", τόνισε ο κ. Ζορπίδης.
Ο πρώτος κύκλος θα αφορά την εποχή μετά τα Μνημόνια, καθώς θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά της περιόδου που αρχίζει μετά την ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί σημαίνοντα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και της αγοράς.
Ο δεύτερος κύκλος, θα αφορά τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, στην οποία, λόγω των εξελίξεων στις επενδύσεις σε Λιμάνι, αεροδρόμιο και ΤΑΡ, αναμένονται σημαντικές μεταβολές αλλά και νέες δυνατότητες για όλη την περιοχή. Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί ανώτερα στελέχη των κοινοπραξιών που τρέχουν τις επενδύσεις αυτές.
Το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία δυναμική καμπάνια ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις αυτές.
Επίσης, το ΔΣ στην ίδια συνεδρίαση, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του για τις αρχαιρεσίες του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΔΣ συνεχάρη τον κ. Ζορπίδη για την εκλογή στη θέση του προέδρου και ενημερώθηκε από αυτόν για τις αρμοδιότητες και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.
Τέλος, εξέτασε σειρά οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων του ΕΕΘ.

Πρόσκληση συμμετοχής επιχειρήσεων της Ημαθίας, στην Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων στο Μάλμε Σουηδίας

Πρόσκληση συμμετοχής επιχειρήσεων της Ημαθίας, στην Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων στο Μάλμε Σουηδίας

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής της,  θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων Νatural Products Scandinavia & NordicOrganic Food Fair στο Μάλμε της Σουηδίας,το διάστημα 14 & 15   Νοεμβρίου 2018.
Η Δ.Ε Νatural Products Scandinavia & Nordic Organic Food Fair διοργανώνεται κάθε χρόνο στον εκθεσιακό χώρο MalmoMassan στο Μάλμο της Σουηδίας και είναι η μόνη B2B έκθεση στην περιοχή της   Σκανδιναβίας, όπου οι εκθέτες μπορούν να συναντηθούν με τους προμηθευτές τους. Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η αγορά των βιολογικών προϊόντων των Σκανδιναβικών χωρών είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.
Το 2017 συμμετείχαν πάνω από 480 εκθέτες από 40 χώρες, ενώ την έκθεση επισκέφθηκαν 46 δημοσιογράφοι από 6 χώρες και συνολικά 5.000 εμπορικοί επισκέπτες από 60 χώρες. Η έκθεση, από το έτος 2012, υλοποιείται σε διπλή μορφή και σε ενιαίο χώρο. Ειδικότερα η Organic Food Fair αφορά καθαρά και μόνο τα βιολογικά τρόφιμα και η Natural Products Scandinavia αφορά τα μη-βιολογικά προϊόντα, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
•             Natural Food Show (Μεγάλη ποικιλία γευστικών, θρεπτικών και υγιεινών τροφίμων και ποτών κ.α)
•             Natural Beauty & Spa Show (personal care, skincare, haircare, suncare, οργανικά προϊόντα,καλλυντικά, ανδρικής περιποίησης κ.α)
•             Natural Living (βιώσιμα προϊόντα διαβίωσης, οικολογικά προϊόντα, ρούχα και υφάσματα κ.α)  
•             Natural Health (Συμπληρώματα διατροφής, φυτικά φάρμακα, αθλητική διατροφή και φυσικά προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης).
 
Αναλυτικότερα τα Προϊόντα που θα προβληθούν στην έκθεση είναι: ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντα, βιολογικά Τρόφιμα & Ποτά, ελαιόλαδο, ελιές & προϊόντα ελιάς, φρέσκα φρούτα & λαχανικά, dressings, σάλτσες, dips, μπαχαρικά, καρυκεύματα, βότανα, γαλακτοκομικά & τυροκομικά προϊόντα, αλιεύματα, αλίπαστα, ιχθυρά, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια, προϊόντα ζύμης, αρτοσκευάσματα, μέλι, μαρμελάδες, ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, καφέδες, ροφήματα, νερά, χυμοί, αναψυκτικά, προϊόντα υγιεινής διατροφής, βιταμίνες και συμπληρώματα, vegan προϊόντα, φυτικά καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς, βιολογικά καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στην έκθεση αυτή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επεκταθεί στη σκανδιναβική αγορά, δίνοντας την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς να συνάψουν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.  Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εξασφαλίσει μέσω του αναδόχου της οργάνωσης της αποστολής στην έκθεση-ENTERPRISE GREECE S.A., την ενοικίαση προνομιακού χώρου 36 τ.μ. για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς και παρέχει: .
•             Ενοίκιο χώρου 
•             Κατασκευή περιπτέρου με εξοπλισμό
•             Αποστολή στην έκθεση και ασφάλιση των εκθεμάτων (δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα)
•            
•             Τεχνικές και λειτουργικές δαπάνες του περιπτέρου, καθαρισμός περιπτέρου .
•             Επιτόπια παρουσία υπαλλήλου της ENTERPRISE GREECE SA, για την υποστήριξη του συνόλου των εκθετών. 
•             Παροχή στοιχείων για την αγορά
Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας σε ξεχωριστό stand 4 τ.μ. ανά επιχείρηση, να αποστείλουν το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος -φόρμα συμμετοχής στα email:-g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr ή στο fax 2313330044, όχι αργότερα από την Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:
•             τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,
•             τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας
•             των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
•             την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ, 
•             τους εκθέτες οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της
Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330350 κα. Γλυκερία Καραλή, 2313330428κ. Γεώργιος Φανέλης και 2313330395 κ. Γκανάτσιος Γεώργιος.
Στην ΠΕ Ημαθίας πληροφορίες στα τηλ.:2332041202 κ.Ο.Τσεχελίδου  και 2331350142κ. Ι.Κεχαγιά