Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ. ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ!!!

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ. ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ!!!

Ο Εθνάρχης αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής σε στιγμιότυπο από το Αρχείο του συντοπίτη μας επιχειρηματία Γιώργου Ποντίκη, ιδιοκτήτη της μονάδας ΕΦ ΕΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ που βρίσκεται στην Σεβαστή Πιερίας. Ο Γιώργος Ποντίκης διακρίνεται 2ος από δεξιά...

Ο Εθνάρχης αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής σε στιγμιότυπο από το Αρχείο του συντοπίτη μας επιχειρηματία Γιώργου Ποντίκη, ιδιοκτήτη της μονάδας ΕΦ ΕΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ που βρίσκεται στην Σεβαστή Πιερίας. 
Ο Γιώργος Ποντίκης διακρίνεται 2ος από δεξιά...

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας οδικών μεταφορέων

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας οδικών μεταφορέων

   Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι οι προγραμματισμένες εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας Οδικών Μεταφορέων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, με ώρα έναρξης τις 9.00 π.μ.
   Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στην αίθουσα ειδικών εξετάσεων ADR και στην αίθουσα εξέτασης Κ.Ο.Κ. της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι).

Με μεγάλη επιτυχία και λαμπερές παρουσίες ο κολυμβητικός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας «Thermaikos Open Water 2018»

Με μεγάλη επιτυχία και λαμπερές παρουσίες ο κολυμβητικός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας «Thermaikos Open Water 2018»
Mε μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή 150 κολυμβητών και κολυμβητριών πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Αγίας Τριάδας ο Κολυμβητικός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας «Thermaikos Open Water 2018», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θερμαϊκού, μέσω του Τμήματος Αθλητισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και ο Κολυμβητικός Αθλητικός Όμιλος Θερμαϊκού (Κ.Α.Ο.Θ.).
Ο κολυμβητικός αγώνας  έγινε για έκτη συνεχή χρονιά και τελούσε υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ενώ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Κέντρου Αναψυχής Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Αγίας Τριάδας και με την έγκριση του Γ’ Σώματος Στρατού.
Στον αγώνα έδωσαν δυναμικό «παρών» πολυάριθμα αθλητικά σωματεία από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν την χαρά να αγωνιστούν παρουσία του Αργυρού Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή Σπύρου Γιαννιώτη, της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Κέλλυ Αραούζου και του προπονητή τους Νίκου Γέμελου. Και οι τρεις μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το αγώνισμα, προσέφεραν τις γνώσεις τους και ενέπνευσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους κολυμβητές και τους παρευρισκόμενους.
Σε όλους τους κολυμβητές που συμμετείχαν στον αγώνα απονεμήθηκε μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ στους πρώτους νικητές κύπελλο, αναμνηστικό δίπλωμα και δώρα.
Τις απονομές έκαναν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδιος σε θέματα αθλητισμού Βασίλης Ανατολίτης, ο οποίος επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τον αθλητισμό και την κολύμβηση, ενώ είναι αρωγός στον θεσμό του «Thermaikos Open Water». Επίσης ευχαρίστησε τους εθελοντές για την μεγάλη συμμετοχή και την επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά κυρίως τους αθλητές μικρούς και μεγάλους που έλαβαν μέρος στους αγώνες, με τους οποίους ανανέωσε το ραντεβού για το επόμενο «Thermaikos Open Water», που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; 5 συνήθεις λόγοι και διορθώσεις που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

JHGFHGFHGFHGFHG.jpg

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ίσως παρατηρήσετε ότι δεν είστε σε θέση να κοιμηθείτε. Κάποιοι ίσως αφορούν την υγεία σας και κάποιοι άλλοι ίσως αφορούν τις καθημερινές σας συνήθειες.

1: Διατροφή
Να τρώτε ή να μην τρώτε; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν το φαγητό αργά το βράδυ για την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά ο ύπνος με άδειο στομάχι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Όταν κοιμάστε με άδειο στομάχι, το σώμα σας μπορεί να σας κρατήσει ψυχικά σε εγρήγορση με πόνους πείνας. Αυτό οδηγεί σε έναν ανεπιτυχή. Όταν στερήσετε το σώμα σας από τον ύπνο, μειώνετε τις μεταβολικές σας λειτουργίες και μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στη μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, ο ύπνος με άδειο στομάχι επιβραδύνει την ικανότητα του σώματός σας να μετατρέπει τις πρωτεΐνες σε μυς.

2: Ήπιες ποτό για να κλείσεις την ώρα για ύπνο
Παρόλο που το αλκοόλ θα σας κουράσει αρχικά, διακόπτει τον φυσικό κύκλο ύπνου. Το αλκοόλ τελικά παρεμποδίζει την ποιότητα του ύπνου, κάνοντας σας πιο κουρασμένο το επόμενο πρωί.

Η προφανής απάντηση είναι να μην πιείτε πριν από τον ύπνο . Ωστόσο, αν πρόκειται να έχετε ένα δύο ποτήρια κρασιού, δεν θα είναι πρόβλημα. Γενικά, το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον ύπνο σας όσο 3+ ποτήρια κρασιού.
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό πριν από τον ύπνο καθώς το αλκοόλ θα προκαλέσει αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
3: Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε όταν πέφτετε για ύπνο
Το κεφάλι σας χτυπά το μαξιλάρι και ξαφνικά καταδύεστε σε τρία διαφορετικά επίπεδα άγχους. Προσπαθείτε να χαλαρώσετε το κεφάλι σας και να καταπολεμήσετε την ανάγκη να σκεφτείτε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα.
Όλοι μας ξυπνάμε κατά καιρούς τη νύχτα και το πρώτο πράγμα που μπαίνει στο κεφάλι μας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ανησυχούμε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε να πάτε εκεί και να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας σε κάτι λιγότερο αγχωτικό.

4: Απασχολείστε με άλλα πράγματα
Είστε απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσελκύετε την τηλεόραση σας ενώ χαλαρώνετε στο κρεβάτι.. Ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εργασίας στο tablet ή στο κινητό σας τηλέφωνο. Όλα αυτά τα σενάρια εκθέτουν τα μάτια σας στο φως. Τεχνητό ή φυσικό φως κόβει τον εγκέφαλό σας στη μείωση της μελατονίνης και διακόπτει τον φυσικό σας κιρκαδικό ρυθμό.

Απενεργοποιήστε τις οθόνες μία ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει; κινητά τηλέφωνα, οθόνες τηλεόρασης, ηλεκτρονικά βιβλία, βιντεοπαιχνίδια. Μπορείτε ακόμη και να απενεργοποιήσετε το ξυπνητήρι αν εκπέμπει πολύ φως. Εάν το δωμάτιό σας είναι πολύ ηλιόλουστο, κλείστε μερικές κουρτίνες για να αποκλείσετε το φυσικό ηλιακό φως.
Εάν χρειάζεστε κάποιο είδος χαλάρωσης πριν τον ύπνο, δοκιμάστε να ακούσετε ένα βιβλίο σε κασέτα.
 5: Κακός ύπνος με τον/την σύντροφο
Το ροχαλητό μπορεί να πάρει ένα βαρύ φόρο σε μια σχέση. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που κοιμούνται δίπλα σε ένα βαρύ ροχαλητό μπορεί να χάσουν κατά μέσο όρο μια ώρα ύπνου ανά διανυκτέρευση. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί το «σύνδρομο διέγερσης συζυγικής σύλληψης».

Εκτός από τον ύπνο σε μια άλλη κρεβατοκάμαρα, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ενημερώσετε το σύντροφό σας για το πώς το ροχαλητό τους σας κρατάει ξάγρυπνο τη νύχτα. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε σε μια λύση που λειτουργεί για όλους. Ορισμένες λύσεις που προτείνουν για τον σύντροφό σας αναπνέουν τις σωστές λωρίδες, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά και ένα μαξιλάρι κατά του ροχαλητό.
Πηγή: alaskasleep.com

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ


azsxvcsdFDFDFFDFFFFFFCVC.jpg
Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα. Η μακροχρόνια μελέτη περιλάμβανε 123 ενήλικες με μέση ηλικία τα 60 έτη.Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι αισθάνονταν έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλικές εναποθέσεις βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη ύπνου διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη ανάπτυξη της νόσου και ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου που «κλέβει» τη μνήμη, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η γνωστική λειτουργία έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως σημαντικοί πιθανοί στόχοι για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τον ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Adam Spira, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχικής υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.«Εάν ο διαταραγμένος ύπνος συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς με προβλήματα ύπνου για να αποφύγουμε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα», προσθέτει. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να σχετίζεται με συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Spira. H μελέτη δεν απέδειξε ότι ο ύπνος προκαλεί συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Μπορεί όμως ο κακός ύπνος λόγω άπνοιας ή άλλων παραγόντων να προκαλεί το σχηματισμό βήτα-αμυλοειδούς μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού και αυτές οι διαταραχές του ύπνου να προκαλούν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε ότι οι πλάκες αμυλοειδούς που ήταν παρούσες τη στιγμή της αξιολόγησης του ύπνου προκάλεσαν την υπνηλία», δήλωσε ο Spira. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο περιορισμένος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πρωτεΐνες βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο υγρό, ενώ μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Οι διαταραχές ύπνου είναι κοινές στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και η συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς και οι σχετιζόμενες εγκεφαλικές αλλαγές θεωρείται ότι βλάπτουν τον ύπνο. «Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Ακόμη και αν αναπτυχθεί μια θεραπεία, πρέπει να υπογραμμιστούν οι στρατηγικές πρόληψης», δήλωσε ο Σπίρα. «Η προτεραιότητα στον ύπνο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή ίσως να επιβραδύνετε αυτή την κατάσταση».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Πώς να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα Tattoo

ASDFADSFSDAFDSF.jpg

Μέχρι σήμερα η αφαίρεση Tattoo γινόταν με τα Ruby Q Laser , που αφαιρούσε τα μαύρα Tattoo μόνο, δεν μπορούσε να αφαιρέσει άλλα χρώματα όπως κόκκινο ,κίτρινο ,και πορτοκαλί , χρειάζονταν πολλές συνεδρίες και συνήθως παρέμεινε μόνιμη ουλή . 

Μας εξηγεί ο Dr ΚΑΣΙΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Σε τέτοιες περιπτώσεις (πολύχρωμα Tattoo) οι ιατροί επέλεγαν χειρουργικές τεχνικές για αφαίρεση πολύχρωμων Tattoo , και ως γνωστό οι χειρουργικές τεχνικες θα αφήσουν πάντα αντιαισθητική ουλή .
Χάριν  στην σύγχρονη τεχνολογία των Q Switched Laser όλα αυτά αποτελούν παρελθόν γιατί τα Q Switched Laser αφαιρούν όλα τα χρώματα ανώδυνα και χωρίς να αφήνει ουλές. Η δυσκολία παρέμεινε όμως γιατί  χρειαζόταν ξεχωριστό μηχάνημα για κάθε χρώμα Tattoo .
Η καινοτομία του VN7 Q Switched Laser είναι ο συνδυασμός δύο διαφορετικών τύπων laser (το NdYAG 1064 nm laser και το KTP 532 laser) σε 1 μηχάνημα , που έχει την δυνατότητα  να εναλλάσσει τα μήκη κύματος ανάλογα με το «στόχο».
 ο συνδυασμός δυο μήκη κυμάτων και  η αυτόματη εναλλαγή των μήκους κύματος καθιστά το VN7 Q Switched Laser το απόλυτο καινοτόμο laser για την αφαίρεση Tattoo (τατουάζ) Και απογειώνει την αποτελεσματικότητα και την πολυχρηστικότητα του. με μοναδικά αποτελέσματα όπως :
•    Μας  επιτρέπει την αφαίρεση Tattoo όλων των χρωμάτων , μαύρο , μπλε , κόκκινο , κίτρινο και συνδυασμοί αυτών . που ήταν αδύνατον με τα παλαιότερης τεχνολογίας Laser
•    Μπορούμε  να αφαιρέσουμε Tattoo όλων των χρωμάτων σε μια συνεδρία την ίδια ώρα χωρίς παρενέργειες , με μοναδικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση χρόνου .
•    Μπορούμε  να αφαιρέσουμε Tattoo σε άτομα με σκούρο χρώμα επιδερμίδας (μελαχρινοί)  , είναι γνωστό ότι παλαιότερα Laser προκαλούν εγκαύματα σε μελαχρινούς

•    Μπορούμε  να αφαιρέσουμε Tattoo σε και μαυρισμένα άτομα είτε φυσικό μαύρισμα ή τεχνητό μαύρισμα (solarium) που είναι αδύνατον να γίνει με άλλα Laser
•    Μπορούμε  να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις πιο δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα τατουάζ που έγιναν από ερασιτέχνες και όχι από επαγγελματίες .

•    Το πιο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα είναι η πλήρης αφαίρεση Tattoo χωρίς να αφήσει ίχνη ή σκιές, και χωρίς ουλές και σημάδια .
Tattoo Tips


•    Κόστος αφαίρεσης 
Πάντα προηγείται μια εξέταση και εκτίμηση του Tattoo , μετράμε την έκταση του , αναγνωρίζουμε  το χρώμα και το βάθος του , προκειμένου να γίνει μια κατά προσέγγιση εκτίμηση για το πόσες συνεδρίες χρειάζονται , και πόσο θα κοστίσει . γενικά χρειάζονται 3-5 συνεδρίες , πάντα όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική .

•    Είδος Tattoo
Στα επαγγελματικά Tattoo το βάθος της μελάνης στο δέρμα είναι ίδιο , ενώ στα ερασιτεχνικά (με το χέρι) το βάθος της μελάνης στο δέρμα αλλάζει από σημείο σε σημείο στο ίδιο Tattoo, γι΄αύτο είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί το ερασιτεχνικό Tattoo από ότι το επαγγελματικό .
•    Παλαιό Tattoo
Είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί ένα παλαιό Tattoo , από ότι ένα πρόσφατο (φρέσκο).

•    Ίχνος Tattoo
Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατον να αφαιρεθεί πλήρως ένα Tattoo.συνεπώς είναι πιθανό να επιμείνει ένα ίχνος του (σκιά) .


•    Η διαδικασία
Η διαδικασία αφαίρεσης του Tattoo είναι σύντομη κρατά 5-10 λεπτά για ένα μικρό Tattoo , 10-20 λεπτά για ένα μεσαίο και 15-30 λεπτά για ένα μεγάλο Tattoo.

•    Ο πόνος
Συνήθως είναι ανεκτή και δεν χρειάζεται αναισθησία , ωστόσο αν επιθυμεί κάποιος μπορεί να αλείφουμε την περιοχή με ειδική αναισθητική κρέμα που θα μουδιάσει την περιοχή

kasimis_plastikos.jpgΚΑΣΙΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΣΑΪ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΣΑΪ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣΟι προετοιμασίες για την απογευματινή εκδήλωση της ενορίας των Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και συνεχίζονται πυρετωδώς. Με πρωτεργάτη και συντονιστή τον εφημέριο του Ναού π.Σωκράτη Ε. Ξενίδη και τους δεκάδες εθελοντές που εργάζονται καθημερινά έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα και απολύτως οργανωμένα,για να υποδεχτούν όλον τον κόσμο που θα παρευρεθεί στις αίθουσες του Ναού και τον διαμορφωμένο προαύλιο χώρο έτσι ώστε να απολαύσουν την υπέροχη εκδήλωση που έχει καθιερωθεί (απογευματινό τσάι) πλέον δίνοντας την δυνατότητα της πνευματικής ωφέλειας με καταξιωμένους ομιλητές με θέματα Θεολογικά..απολαμβάνοντας συγχρόνως τον καφέ ή το τσάι τους με τα εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί για όλους και βοηθώντας έτσι τις προσπάθειες αποπεράτωσης του Ναού.
Τα έσοδα φέτος θα διατεθούν για την αποπεράτωση της σκεπής του Ι.Ν. ΑΓΊΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ.
Το απογευματινό τσάι φέτος θα γίνει την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6:00 και ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου με θέμα "Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΈΣΕΩΝ".
 
 


Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια του προγράμματος του διά του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας το φθινόπωρο του 2018


Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών
 για τη διενέργεια του προγράμματος του διά του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας
το φθινόπωρο του 2018

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
Στην υπ’ αριθ. 3336/121853/11.09.2018 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ:6Χ6Σ4653ΠΓ-6Γ1) ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες το φθινόπωρο 2018, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι επτά (7) περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση - ακτίνας πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, με την παρούσα απόφαση, περιοχή εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον>20 δολώματα/km2). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το  υπ’ αριθ. 3340/122109/12.09.2018 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ. η έναρξη των ρίψεων των εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1 Οκτωβρίου 2018 με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη της Ξάνθης. Σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Κιλκίς). Στη συνέχεια, περίπου στις 7-10 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης και με πτήσεις 7-9 ημερών να καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι βόρειες περιοχές της  Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κατόπιν, περίπου στις 16-19 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Τερψιθέας Λάρισας και με πτήσεις 5-7 ημερών να καλυφθούν οι νότιες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν όλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το νότιο τμήμα της Π.Ε. Πιερίας. Τέλος, από την αερολέσχη  Αγρινίου αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις στις 22-25 Οκτωβρίου και με πτήσεις διάρκειας 3-5 ημερών να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα σε περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και μικρά τμήματα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. 
Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές (π.χ. καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών: βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις). Το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ενημερώνει άμεσα τους Δήμους και άλλους φορείς (Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, Εγνατία Οδός Α.Ε., κ.ά.), ώστε, μέσω αυτών, να ενημερώνονται σχετικά πολίτες, υπάλληλοι και μαθητές.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
- Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
- Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.
- Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
- Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.
Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό σποτ-βίντεο, ενημερωτικά φυλλάδια, νομοθεσία κ.τ.λ.)  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας (ενημέρωση, πρόληψη, αντιμετώπιση) και τους εμβολιασμούς των ζώων (κατοικιδίων και κόκκινων αλεπούδων) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Επίκαιρα θέματα: Λύσσα ή Πολίτης Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη Ενημέρωση για τη Λύσσα) όπως και το σχετικό, προαναφερόμενο σποτ-βίντεο. Πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

Το ΕΕΘ σας προσκαλεί στο Navarino Dance Festival! Μία μεγάλη παράσταση χορού στο κέντρο της πόλη!

Το ΕΕΘ σας προσκαλεί στο Navarino Dance Festival!
Μία μεγάλη παράσταση χορού στο κέντρο της πόλη!


 
Με κεντρικό σύνθημα «Αναβαθμίζουμε την πόλη- στηρίζουμε τους επαγγελματίες», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 21 και 22 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Χορού της Πλατείας Ναυαρίνου!
Πρόκειται για ένα κεφάτο πάρτι, στο οποίο χορευτικές ομάδες της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν shows, χορογραφίες, workshops και άλλα δρώμενα με κύριο στόχο να δώσουν ρυθμό και κέφι στην Πλατεία Ναυαρίνου και συνολικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!
Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγοράς και Ανάπτυξης του Ε.Ε.Θ., θα αρχίσει, το απόγευμα της Παρασκευής, στις 7 μ.μ. «Με την εκδήλωση μας αυτή και με σύμμαχους τους νέους της πόλης μας δίνουμε πνοή και ζωντάνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα στηρίζουμε τους επαγγελματίες και την Αγορά, μέσα σε μία δύσκολη εποχή», τόνισε, με την ευκαιρία της διοργάνωσης ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018


ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘΗ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν μια παρουσία ηγετική. Με την αυτοπεποίθηση αλλά και τη συναίσθηση ευθύνης του αυριανού Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεδίπλωσε τα βασικά σημεία της πρότασής του για την ανασυγκρότηση και βελτίωση της ελληνικής πραγματικότητας. Και πολλά απ’ αυτά που είπε ήταν όχι μόνο ενδιαφέροντα και αρεστά, αλλά και πολιτικώς ορθολογικά και αναγκαία.
Μου άρεσε, πάντως, που το είπε ανοιχτά, και δη στην αρχή της ομιλίας του, ότι το ‘‘κοινωνικό συμβόλαιο’’ και η σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη στη σημερινή Ελλάδα έχει διαρραγεί. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε τα βαθύτερα αίτια της τελματωμένης κατάστασής μας, να εντρυφήσουμε σε έναν δύσκολο και ‘‘καθαρτικό’’ αγώνα συλλογικής αυτοσυνειδησίας και να απαλλαγούμε από τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα του απώτερου και πρωταρχικώς του πρόσφατου παρελθόντος.
Μου άρεσε που διακήρυξε ότι το ‘‘νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης’’ της Πολιτικής με την ελληνική κοινωνία θα πρέπει να στυλώνεται ‘‘στην αξιοκρατία και στην αξιολόγηση παντού’’. Από τη δημόσια διοίκηση μέχρι τα Πανεπιστήμια. Γιατί η ανάσυρση στην κοινωνικο-πολιτική επιφάνεια των ‘‘άξιων και των ακέραιων’’ θα είναι η ‘‘πρώτη ύλη’’ για να δομηθεί η Ελλάδα των συμμαχιών και των νεωτερισμών και να εκπαραθυρωθεί αυτή του διχασμού, της μιζέριας και της πόλωσης.
Μου άρεσε που αποκήρυξε τους ‘‘διορισμούς και τις παροχές’’ από το το βασικό επίκεντρο του πολιτικού συστήματος και την ουσία της Πολιτικής και προέταξε τον στόχο της ‘‘δημιουργίας ευκαιριών για όλους’’. Γιατί οι ευκαιρίες καταξιώνουν τις ανθρώπινες προσωπικότητες, καθιστούν δυνατή την κοινωνική κινητικότητα (την αλλαγή επιπέδου στην κοινωνική διαστρωμάτωση), είναι το θεμέλιο για την ατομική προκοπή και για την κοινωνική ισορροπία και συνοχή.
Μου άρεσε που στην κεντρική πολιτική του φιλοσοφία τοποθετεί την ‘‘παραγωγή πλούτου’’ και όχι την ‘‘αναδιανομή της μιζέριας’’. Γιατί η αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, η υγιής επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια της Οικονομίας θα φέρουν την αλλαγή, θα τερματίσουν την εικόνα της ‘‘Ελλάδας – Παρία’’ της Διεθνούς Κοινότητας και θα αποκαταστήσουν το συλλογικό κύρος μας και το δια-ατομικό φρόνημα μας.
Μου άρεσε που 30 φορές στην ομιλία του (τουλάχιστον τόσες μέτρησα εγώ) αναφέρθηκε στο μεγάλο σύγχρονο και αποφασιστικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις. Γιατί οι δημόσιες και κυρίως οι ιδιωτικές επενδύσεις, αν είναι πολυθεματικές, στοχευμένες και αξιολογημένες, δημιουργούν και ικανό πλούτο και διευρυμένο αριθμό θέσεων εργασίας. Αν δε, όπως τόνισε, λειτουργήσει σωστά και τεχνοκρατικά η νέα αδειοδοτική Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού που θα ‘‘απεμπλέκει’’ όλες τις σημαντικές επενδύσεις, θα πολεμηθεί η γραφειοκρατία και θα ‘‘παγκοσμιοποιηθεί’’ το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ξανά ελκυστική για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Μου άρεσε που κατά την πολιτική του αντίληψη αυτές οι επενδύσεις δεν θα αποτελούν ούτε καν θα στηρίζουν ένα μοντέλο κρατικοδίαιτου καπιταλισμού και ότι υπό την αυριανή ηγεσία του θα τελειώσουμε με την Πολιτεία στην οποία θα πρυτανεύει ο παρισιτικός κρατισμός. Γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ο βασικός και ζωογόνος μοχλός της προόδου και, αντιθέτως, ο κρατισμός και ο λαϊκισμός έφεραν τη Χώρα σε ηθική και οικονομική χρεοκοπία.
 Μου άρεσε που το βασικό αφήγημα της Πολιτικής του είναι η μείωση της Φορολογίας σε επιλεγμένα πεδία και κατ’ εξειδικευμένη κοστολόγηση. Γιατί η υπερφορολόγηση ‘‘γονάτισε’’ όλους τους Έλληνες και κυρίως τη μεσαία τάξη, απονεύρωσε την οικονομική μας προοπτική και της αφαίρεσε κάθε αναπτυξιακή δυναμική και συνιστά την κύρια ‘‘αντένδειξη’’ της οικονομικής απελευθέρωσης και προόδου. Και γιατί, αντιστρόφως, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα ενισχύσει τη φορολογική συνείδηση της ευρείας κοινωνικής βάσης.
Μου άρεσε που ανήγγειλε -εξηγώντας πώς θα καταφέρει την άμβλυνση του σκληρού φορολογικού άχθους- ότι θα επιδιώξει την περιστολή και το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών έως και 2 δισ. Γιατί μόνο όταν το κράτος είναι ευέλικτο και ‘‘μετρημένο’’, μπορεί να διευκολύνει την οικονομική δράση, να εδραιώσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον υπαρξιακό του ρόλο.
Μου άρεσε που δεν ασπάζεται τη Λογική των υπερπλεονασμάτων, ως ‘‘αφετηρία της σχέσης’’ και ‘‘καταληκτική συνεννόηση’’ με τους δανειστές της Χώρας.  Γιατί αυτή η Λογική περιορίζει και παρακωλύει τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της ανασύνταξης και επανεκκίνησης της Οικονομίας (μείωση φορολογίας, συγκράτηση και ποιοτικότερη κατανομή κρατικών δαπανών), μας εγκλωβίζει στο σπιράλ μιας ανακυκλούμενης ύφεσης και ‘‘θάβει’’ τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες.
Μου άρεσε που, καταργούμενου του διαβόητου ‘‘Νόμου Κατρούγκαλου’’, δείχνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση στην Ιστορία του ασφαλιστικού μας συστήματος. Γιατί πολύ βάσιμα και λογικά το σύστημα αυτό έχει ανάγκη να αποκτήσει και κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στη Λογική της προσωπικής ανταπόδοσης και να απεγκλωβιστεί από τη μονοτροπία της Αναδιανομής. Έτσι, τοποθετώντας στο επίκεντρο την ατομική εργασία, θα γίνει και πιο δίκαιο και κυρίως πιο βιώσιμο.
Μου άρεσε που βλέπει την Παιδεία ως αρχετυπικό πυλώνα που βοά για αλλαγές. Γιατί χρειάζεται η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την Αγορά εργασίας, γιατί απαιτείται ‘‘αξιολόγηση παντού’’ για να πάμε μπροστά, γιατί θέλουμε Πανεπιστήμια ανοικτά, και όχι άβατα για κάθε λογής παράνομους και αντικοινωνικούς, και μαζί και τα Πρότυπα σχολεία. Και γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση, και στο ανώτατο πεδίο, θα διασπείρει πανταχόθι το μήνυμα ότι το κράτος δεν μπορεί και ούτε πρέπει να είναι ο μόνος φορέας πρόσδοσης της Γνώσης και ο αποκλειστικός ‘‘διανομέας’’ της, αλλά βασικά ο ρυθμιστής του θεσμικού πλαισίου και ο εγγυητής της πολύπλευρης παροχής της.
Μου άρεσε που εξήγγειλε τη μεταφορά της είσπραξης και διαχείρισης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Γιατί εδώ στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χειρίζεται ποσά που αντιστοιχούν μόνο στο 1/3 αυτών που διαχειρίζονται αντίστοιχες διοικήσεις στα κράτη της Ευρώπης. Γιατί ήρθε η ώρα για την απαγκίστρωση της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, την ουσιαστική επανοηματοδότηση του ρόλου της, τον αληθινό ‘‘εξοπλισμό’’ της με κινητήρια για δράσεις κεφάλαια και τη γενική μεγέθυνση, λόγω της αμεσότητας της Τ.Α., του βαθμού λογοδοσίας των Αρχών προς τους πολίτες.
Μου άρεσε που δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση την υποτιθέμενη ‘‘μακεδονική’’ εθνικότητα και γλώσσα των γειτόνων μας. Γιατί είναι μέγα εθνικό, πολιτικό και πολιτιστικό θέμα η προσήλωση στην ιστορική αλήθεια και στην περηφάνια του Μακεδόνα Έλληνα. Μου άρεσε και το ότι χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ‘‘ντροπιαστική’’ και ότι όταν θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι αν αυτή είναι στη διακυβέρνηση του τόπου σε εκείνο το κρίσιμο χρονικό σημείο η Συμφωνία θα καταρριφθεί και η νέα εκ του μηδενός διαπραγμάτευση θα παράξει, δυνητικά, νέες πολυεπίπεδες εξελίξεις στο ζήτημα.
Μου άρεσε που μίλησε, επιτέλους, για την επέκταση του δικαιώματος ψήφου και στους έλληνες του Εξωτερικού. Γιατί αυτό καταδεικνύει πηγαίο σεβασμό σε όλους τους Έλληνες, όπου κι αν κατοικούν, γιατί η ‘‘ψήφος’’ δεν είναι μόνο ο στέρεος και ουσιαστικός τρόπος διασύνδεσης των Ελλήνων του Εξωτερικού με το ελλαδικό μητροπολιτικό κέντρο, αλλά πρωτίστως η απτή αναγνώριση των οικουμενικών διαστάσεων άπαντος του Ελληνισμού.
Μου άρεσε που μίλησε για την τέταρτη ‘‘Βιομηχανική Επανάσταση’’, για την επανάσταση της ‘‘τεχνητής νοημοσύνης’’, την ολοένα και αυξανόμενη σημασία της βιοτεχνολογίας, της καθαρής ενέργειας, των αυτοκινούμενων οχημάτων, ‘‘καταστάσεις’’ στις οποίες επ’ ουδενί δεν θα δύναται να ανταποκριθεί η Ελλάδα των χαμηλών μισθών, της χαμηλής καινοτομίας και των χαμηλών δεξιοτήτων. Γιατί έδειξε να αντιλαμβάνεται το τρέχον παγκόσμιο γίγνεσθαι, τις ιστορικές κατευθύνσεις που αυτό λαμβάνει μέσα από την εκρηκτική πρόοδο της Τεχνολογίας, τα διλήμματα αλλά και τα προτάγματα των πολιτικών στοχεύσεων που πρέπει να ακολουθήσουν οι ηγέτες των χωρών μέσα από τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και την οικονομική πραγματικότητα που ήδη έρχεται.
Μου άρεσε που το βλέμμα του είναι στραμμένο στα παγκόσμια πρότυπα παραδείγματα επιτυχίας και στις διεθνείς καλές πρακτικές. Γιατί έχει νόημα όχι μόνο να ψηλαφήσουμε αλλά και να εφαρμόσουμε το  μοντέλο της ‘‘e-Εσθονίας’’ παρά να συνταυτιζόμαστε και να ακολουθούμε τον δρόμο της Βενεζουέλας…
Μου άρεσε που δια των αλγόριθμων και του μέλλοντος παγκόσμιου αντίκτυπού τους φάνηκε να γνωρίζει καλά για τον Yuval Noah Harari, μου άρεσε που αναφέρθηκε και στον Κώστα Αξελό. Γιατί έδειξε ότι διαβάζει. Και γιατί όποιος διαβάζει δεν έχει απλά την ευχέρεια να διακρίνει ακαριαία επί παραδείγματι τη διαφορετικότητα της ‘‘Λέσβου’’ από την ‘‘Μυτιλήνη’’, αλλά και την ‘‘ευλογία’’ να οραματίζεται.
Μου άρεσαν και άλλα πολλά, αλλά σίγουρα το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πια ξεκάθαρα σαφές. Αυτό που μένει είναι να μας πει με ποιο πολιτικό προσωπικό θα αποπειραθεί να αλλάξει την Ελλάδα. ‘‘Μπορούμε’’, ήταν το οφθαλμοφανές και συμβολικό σύνθημα, αλλά με ποιους στα καίρια πόστα της εκτελεστικής εξουσίας και ποιους στο Κοινοβούλιο; Γιατί με την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα φανεί αν πραγματικά ‘‘μπορούμε’’, τουλάχιστον όσον αφορά τον ρόλο και το κομμάτι ευθύνης των πολιτικών.
Και κατά δεύτερον λόγο, μένει να δούμε στην πράξη αν θα είναι ‘‘εμπροσθοβαρής’’ η εφαρμογή όλων αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει κατά ‘‘προγραμματισμένο’’ νου. Γιατί, ας μην αυταπατώμεθα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα φανεί αν η Ελλάδα ‘‘θέλει’’ και ‘‘μπορεί’’ να αλλάξει. Η θετική απάντηση σε τούτο είναι ίσως η μόνη ιστορικο-πολιτική μας διέξοδος….
Κατερίνη, 18-9-2018
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Παρουσίαση του προγράμματος American Art Everywhere Project από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt


Παρουσίαση του προγράμματος American Art Everywhere Project από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt


Την παρουσίαση του προγράμματος «American Art Everywhere Project» πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, παρουσία και του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger, σε δεξίωση που διοργανώθηκε στο διατηρητέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Β. Όλγας 198.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.

Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τους Αμερικανούς προσκεκλημένους στην Κεντρική Μακεδονία και επισήμανε ότι «είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας την εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος ‘Αμερικανική Τέχνη Παντού’, που εκθέτει σπουδαία έργα τέχνης από διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όχι μόνο στα κτίρια της Περιφέρειας, αλλά σε όλη τη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι, από τα αστικά λεωφορεία μέχρι τους δρόμους της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμημένης χώρας στην 83η ΔΕΘ, εκτείνεται πέρα από τα όρια της Έκθεσης και γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής στην πόλη. Ήταν ένας στόχος που θέσαμε από την αρχή, διοργανώνοντας από κοινού με τις ΗΠΑ πολλές κοινές παράλληλες εκδηλώσεις. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που έχει μια ισχυρή πολιτιστική παράδοση και γέννησε μεγάλες νέες ιδέες και νέες τάσεις στις τέχνες, η αμερικανική τέχνη έρχεται να εμπλουτίσει και να εμπνεύσει».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι η χώρα της καινοτομίας κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τέχνη, η οποία είναι ανοιχτή στις πιο καινοτόμες δημιουργικές τάσεις και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα ερεθίσματα και διαφορετικές προοπτικές αντίληψης και έκφρασης των πραγμάτων και του κόσμου».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η τέχνη έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, τις θεμελιώδεις αξίες που μοιράζονται οι δυο χώρες, τους κοινούς αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι ισχυροί μας δεσμοί ξεκινούν από το παρελθόν, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εκτείνονται και στο μέλλον. Ελλάδα και ΗΠΑ είναι έμπιστοι και αναντικατάστατοι σύμμαχοι», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ανέλυσε και τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροτικός τομέας, η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.

«Συνεχίζοντας με όραμα, σκληρή δουλειά και συνεργασίες το έργο μας, και φυσικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της χώρας της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία, μπορούμε να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο ενέργειας, υποδομών και καινοτομίας, με ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πραγματική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για την Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε έκθεση – ορόσημο την 83η ΔΕΘ και την πιο επιτυχημένη έκθεση όλων των εποχών, ενώ συνεχάρη τον κ. Pyatt για τις πρωτοβουλίες του, λέγοντας ότι είναι ένας «σπουδαίος άνθρωπος και κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα γι’ αυτή την επιτυχία».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης συνεχάρη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αλλά και τα στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία των παράλληλων εκδηλώσεων και έκλεισε το χαιρετισμό του εκφράζοντας την ελπίδα, τον «μεγάλο κοινό στόχο», όπως είπε, «η φετινή ΔΕΘ να μην είναι το τέλος ενός υπέροχου καινούργιου ταξιδιού, αλλά η αρχή μιας ακόμη πιο ισχυρής και στενής συνεργασίας - οδηγού για το μέλλον».

Ο κ. Pyatt στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Ήταν ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο, μια ευκαιρία να τονιστούν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αμερικανικής τεχνολογίας και καινοτομίας. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στις ευρείες διαστάσεις της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, της ανθρώπινης σχέσης, οι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπως έχει δείξει και το πρόγραμμα ‘Αμερικανική Τέχνη Παντού’, αλλά και οι δεσμοί μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ήταν μια καλή ευκαιρία για να ενισχύσουμε το εύρος και το βάθος των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Ο Πρέσβης χαρακτήρισε «εντυπωσιακά μεγάλη και στο υψηλότερο επίπεδο» την κυβερνητική αποστολή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, ενώ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την ποιότητα του Περιπτέρου των ΗΠΑ στην Έκθεση.

Ο κ. Pyatt ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και για την φανταστική, όπως είπε, υποστήριξη και συνεργασία, τόσο στη διοργάνωση της ΔΕΘ, όσο και στη διοργάνωση κοινών και παράλληλων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος που ‘μοιραζόμαστε’ την Αμερική αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της ΔΕΘ, αλλά με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, από το αεροδρόμιο μέχρι τα σημεία περιπάτου, στα αστικά λεωφορεία, στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. Η 83η ΔΕΘ θα μείνει ως ένα πραγματικό ορόσημο στην ιστορία της Έκθεσης, όπως τη χαρακτήρισε και ο Περιφερειάρχης», τόνισε ο κ. Pyatt, ενώ χαρακτήρισε τους λαούς των δυο χωρών σταθερούς στρατηγικούς συμμάχους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «American Art Everywhere» υπογράμμισε ότι η τέχνη μπορεί να φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά και επισήμανε ότι είναι εκπληκτικό να κυκλοφορεί κάποιος στη Θεσσαλονίκη και να έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης, σπουδαίων Αμερικανών καλλιτεχνών, παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτά τα αμερικανικά έργα τέχνης αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους και καλλιτεχνικά στιλ. Εντυπωσιάστηκα πολύ όταν έφτασα στο αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης και είδα το πορτραίτο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, έργο του Γκίλμπερτ Στιούαρτ. Και όπου πηγαίνω στην πόλη βλέπω αμερικανική τέχνη τις τελευταίες μέρες. Το να βλέπω μια τέτοια συλλογή, που περιλαμβάνει έργα των Έντουαρντ Χόπερ, Ρόι Λίχτενσταιν, Φρεντ Χάσερμπροκ, Μίκι Χαϊακάουα κ.ά. παντού σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη είναι εκπληκτικά απρόσμενο», σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης.